poniedziałek, 24 października 2016

VEGAN PUMPKIN COOKIES

  Nie miałam w planie publikować tego posta, jednak po tym jak zrobiłam małą relację na instagramie i snapchatcie z pieczenia dyniowych ciasteczek, zostałam zasypana masą pytań o przepis. Tak więc przedstawiam Wam najlepsze ciasteczka jakie możecie sobie wymarzyć !















SKŁADNIKI NA OKOŁO 40 CIASTECZEK:

SUCHE:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
MOKRE:
  • 1 1/2 szklanki purée z dyni* 
  • 1/2 szklanki delikatnego oleju
  • 1 1/2 szklanki cukru trzcinowego
oraz tabliczka drobno posiekanej gorzkiej czekolady

Purée z dyni:

Dynię kroimy na pół, kładziemy na blaszkę skórą do dołu i pieczemy przez około godzinę w 200° C lub do czasu aż dynia będzie miękka. Następnie usuwami pestki, wydłubujemy łyżką miąższ i miksujemy go na gładką masę za pomocą blendera. Możemy zużyć je od razu, przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce lub zamrozić (wytrzymuje nawet rok).

PRZYGOTOWANIE:

  1. W dużej misce łączymy suche składniki. W mniejszej miksujemy olej z cukrem, następnie dodajemy purée i ponownie miksujemy.
  2. Dodajemy niewielkie ilości mokrych składników do suchych i mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. Kiedy tylko składniki się połączą, dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy. 
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180° C . Dużą blachę wykładamy papierem i za pomocą łyżki wykładamy kleksy ciasta, delikatnie formujemy je w kulki. Pieczemy 12-14 minut. Najlepiej smakują ciepłe, dobrze zjeść je w ciągu dwóch dni od upieczenia.
Smacznego !



Przepis od Jadłonomia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz