SKŁADNIKI NA OKOŁO 40 CIASTECZEK:
SUCHE:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
MOKRE:
- 1 1/2 szklanki purée z dyni*
- 1/2 szklanki delikatnego oleju
- 1 1/2 szklanki cukru trzcinowego
oraz tabliczka drobno posiekanej gorzkiej czekolady
Purée z dyni:
Dynię kroimy na pół, kładziemy na blaszkę skórą do dołu i pieczemy przez około godzinę w 200° C lub do czasu aż dynia będzie miękka. Następnie usuwami pestki, wydłubujemy łyżką miąższ i miksujemy go na gładką masę za pomocą blendera. Możemy zużyć je od razu, przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce lub zamrozić (wytrzymuje nawet rok).
PRZYGOTOWANIE:
- W dużej misce łączymy suche składniki. W mniejszej miksujemy olej z cukrem, następnie dodajemy purée i ponownie miksujemy.
- Dodajemy niewielkie ilości mokrych składników do suchych i mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. Kiedy tylko składniki się połączą, dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180° C . Dużą blachę wykładamy papierem i za pomocą łyżki wykładamy kleksy ciasta, delikatnie formujemy je w kulki. Pieczemy 12-14 minut. Najlepiej smakują ciepłe, dobrze zjeść je w ciągu dwóch dni od upieczenia.
Smacznego !
Przepis od Jadłonomia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz