środa, 7 września 2016

VEGAN APPLE PIE

  Od kilku dni chodziła za mną szarlotka, nie miałam jednak czasu na zrobienie klasycznego jabłecznika, a kupione w cukierniach nie spełniały moich oczekiwań. Wpadłam więc na pomysł, by zrobić własną i niespodziewanie szybką wersję. Do wykonania potrzebujemy tylko 4 składniki i niecałą godzinę na wykonanie. Zaczynajmy !





SKŁADNIKI:

SPÓD:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki zimnego oleju kokosowego
NADZIENIE:
  • 5-6 średniej wielkości jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 1/2 łyżki cynamonu
  • 1 1/2 łyżki cukru wanilinowego
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:
  1. Zaczynam od przygotowania nadzienia. Jabłka obieram i kroję w dużą kostkę, myje. Następnie wrzucam do garnka i podgrzewam na średnim gazie. Po 5 minutach dodaję cukier, cynamon i cukier wanilinowy. Pozostawiam na małym gazie do czasu aż jabłka zmiękną. Mieszam od czasu do czasu, by nadzienie nie przywarło do dna.
  2. W międzyczasie przygotowuję spód. Olej kokosowy łączę z ok 1 2/3 szklanki mąki, używam do tego blendera. Pozostałą część mąki łączę z wodą, a następnie dodaję do oleju wymieszanego z mąką. Wyrabiam ciasto na gładką masę i wykładam nią dno tortownicy o średnicy 25 cm oraz robię wysokie na 2-3 cm brzegi. Piekę 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
  3. Gdy ciasto się upiecze, wykładam na nie wcześniej przygotowane nadzienie i wstawiam do piekarnika na kolejne 7 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i uchylam drzwiczki, lecz ciasto wyciągam dopiero po ok 30 minutach i pozostawiam do ostygnięcia. Posypuję cukrem pudrem i staram się nie zjeść całego na raz !






2 komentarze: