SKŁADNIKI:
SPÓD:
- 2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki zimnego oleju kokosowego
NADZIENIE:
- 5-6 średniej wielkości jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 1/2 łyżki cynamonu
- 1 1/2 łyżki cukru wanilinowego
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Zaczynam od przygotowania nadzienia. Jabłka obieram i kroję w dużą kostkę, myje. Następnie wrzucam do garnka i podgrzewam na średnim gazie. Po 5 minutach dodaję cukier, cynamon i cukier wanilinowy. Pozostawiam na małym gazie do czasu aż jabłka zmiękną. Mieszam od czasu do czasu, by nadzienie nie przywarło do dna.
- W międzyczasie przygotowuję spód. Olej kokosowy łączę z ok 1 2/3 szklanki mąki, używam do tego blendera. Pozostałą część mąki łączę z wodą, a następnie dodaję do oleju wymieszanego z mąką. Wyrabiam ciasto na gładką masę i wykładam nią dno tortownicy o średnicy 25 cm oraz robię wysokie na 2-3 cm brzegi. Piekę 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
- Gdy ciasto się upiecze, wykładam na nie wcześniej przygotowane nadzienie i wstawiam do piekarnika na kolejne 7 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i uchylam drzwiczki, lecz ciasto wyciągam dopiero po ok 30 minutach i pozostawiam do ostygnięcia. Posypuję cukrem pudrem i staram się nie zjeść całego na raz !
co to za veganizm?
OdpowiedzUsuńdobry 😉
Usuń