czwartek, 24 września 2015

CHOCOLATE CHIP COOKIES

   Dziś, po długiej przerwie, czas na wpis inny niż wszystkie. Nie myślałam, że kiedykolwiek zrobię post tej tematyce, gdyż szczerze mówiąc mistrzynią kuchni nie jestem.. ale czego nie robi się dla odrobiny łakoci?
Postanowiłam upiec słynne amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady i podzielić się z Wami przepisem:



Składniki:

  • 100 g masła
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki białego cukru (jeśli ktoś woli mniej słodkie, można dać 1/2 szklanki)
  • 1 jajko / 1 flax egg (jedna łyżka mielonego siemienia lnianego + 2,5 łyżki ciepłej wody)
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 300 g czekolady (po 100 g białej, mlecznej i gorzkiej), 100 g czekolady można zastąpić orzechami



Przygotowanie:

  • Jeśli masło było zimne należy pokroić je w kosteczkę i zostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej.
  • Czekoladę połamać na kosteczki, a następnie każdą kosteczkę pokroić jeszcze na conjajmniej 4 części.
  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować dwie duże blachy i wyłożyć je papierem do pieczenia.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać sól, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy, wymieszać.
  • W drugiej misce ubijać masło z dodatkiem cukru przez około 5 minut. Następnie dodać jajko i ubijać jeszcze przez około 5 minut.
  • Dodać sypkie składniki i zmiksować, dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać łyżką.
  • Nabierać łyżkę masy i formować kulki, układać je na blaszce zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Delikatnie spłaszczyć palcami wierzch każdej kulki.
  • Pierwszą blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika i piec przez około 14-15 minut, aż brzegi ciastek zaczną się rumienić. Ciastka wyjmujemy z piekarnika, gdy są jeszcze miękkie, zastygają podczas studzenia. Na zewnątrz mają być chrupiące, w środku lekko ciągnące. Upiec drugą partię ciastek. W sumie wychodzi ok 24 ciastek. Smacznego !



6 komentarzy: